V procese s Mikulášom Č. dnes vypovedá ďalší svedok

18.11.2008 Prešov

Prešov 18. novembra (TASR) – Pred Okresným súdom (OS) v Prešove dnes v procese s Mikulášom Č. , obvineným v prípade šiestich vrážd, vypovedal svedok Milan R. , ktorý mal objasniť skutočnosti súvisiace s usmrteným ...
Milan R. spoznal Jozefa Filipa pod menom Horák, keď býval niekoľko mesiacov v jeho hoteli. Neskôr ho Mikuláš Č. upozornil, že má vo svojej blízkosti nasadeného informátora, čím pravdepodobne myslel poškodeného Filipa. Skutočné meno zavraždeného sa svedok dozvedel prostredníctvom pátracej televíznej relácie. Na túto skutočnosť upozornil spolumajiteľa hotela a ten mal upovedomiť políciu.
Vo svojej výpovedi dnes Milan R. uviedol, že ho počas osláv narodenín v septembri 1994 v nočnom bare navštívil Mikuláš Č. s niekoľkými osobami a domáhal sa stretnutia s Filipom. Keďže mu odmietol vydať kľúče od chaty, kde sa mala táto osoba nachádzať, požiadal ho Mikuláš Č. , aby na chatu išiel spolu s ním. Tam sa s poškodeným Jozefom Filipom stretli a vypili šampanské. Potom mu vraj Mikuláš Č. povedal, že chce Filipa vystrašiť a on sa ku všetkému prizná. Následne na to nasadli všetci traja do auta a podľa slov Milana R. nasledovali druhé osobné auto smerom na Liptovskú Tepličku. Po nejakom čase z auta vystúpili a išli do kopca lesným porastom do lesnej škôlky. Svedok uviedol, že obžalovaný alebo jeho spoločník sa počas chôdze s poškodeným rozprávali, ale obsah rozhovoru nezachytil. Keď prišli na miesto, nachádzalo sa tam niekoľko ľudí a spozoroval vykopanú jamu. Tú si všimol aj Jozef Filip a preto začal cúvať. Ako ďalej uviedol Milan R. počas výsluchu, v priebehu niekoľkých sekúnd potom priložil obžalovaný k hlave Filipa zbraň a vystrelil. Zasiahnutý vzápätí spadol časťou tela do vykopanej jamy. Na to vraj zaznel aj druhý výstrel a po ňom sa jeden z jeho zamestnancov, ktorý pracoval v hoteli ako kurič, rozbehol z tohto miesta preč. Po tejto udalosti ho obžalovaný obrátil a spolu z lesa odišli. \"Počas spiatočnej cesty mi Mikuláš Č. povedal, aby som odkázal svojmu zamestnancovi Stanislavovi G. , ktorý po výstrele ušiel, že by sa pozbieral a nepanikáril. Bol som vystrašený, lebo takéto niečo som neočakával, \" povedal pred súdom Milan R.. Podrobnosti tom, čo sa ďalej stalo s telom zastreleného, uviesť nevedel. Po návrate na chatu, kde býval poškodený Filip, zobrali niekoľko jeho osobných vecí.
Milan R. počas výsluchu odpovedal na otázky prokurátorov aj ohľadom svojej minulosti a trestných stíhaní, ktoré boli voči nemu vedené. V rámci toho povedal, že bol vo väzbe spolu s dnes už nebohým Róbertom Holubom, s ktorým však nevlastnil žiadny spoločný podnik a ani s ním neobchodoval. O tom, či vedel o nejakých obchodoch Mikuláša Č. a Róberta Holuba, nevedel povedať nič, pretože sa o tieto veci nezaujímal.
K vražde Filipa po jej spáchaní nevypovedal, pretože sa bál o svoj život. Mikuláš Č. mal podľa jeho vedomia dobré kontakty na políciu a nazdával sa, že by takáto výpoveď znamenala jeho smrť. V rámci otázok, ktoré mu kládli obhajcovia, Milan R. uviedol, že ako svedok bude vypovedať ešte k ďalším trom vraždám. K svojmu rozhodnutiu vystupovať v úlohe utajeného svedka vraj Milan R. dospel v roku 2005. Podľa jeho vyjadrenia nebol na neho vyvíjaný nátlak, aby vypovedal v tejto trestnej veci. Odvahu vypovedať nabral vtedy, keď bol Mikuláš Č. vo väzbe. Predseda senátu po otázkach, ktoré svedkovi kládli obhajcovia a samotný Mikuláš Č. , pojednávanie prerušil a bude pokračovať popoludní, keď bude svedok vypovedať k prípadu ďalšieho usmrteného Gustáva Slivenského.

Dolnené:
Senát Okresného súdu v Prešove pokračoval dnes popoludní v hlavnom pojednávaní s Mikulášom Č. , vypočúvaním svedka Milana R. , ktorý poskytol svoju výpoveď aj v súvislosti s vraždami Jozefa Štefana a Gustáva Slivenského.
V prípade Štefana svedok popisoval pred súdom udalosti, ktoré sa odohrali pred spáchaním skutku v decembri 2004 a rovnako pomenoval osoby, ktoré sa s poškodeným bezprostredne pred činom mali stretnúť. Vo svojej výpovedi uviedol, že streľbu v osobnom aute, kde mala byť usmrtená táto osoba, nemohol počuť, nakoľko sa nachádzal v inom aute. Potvrdil len to, že videl, ako z auta, ktoré prešlo vedľa nich, vyskočil v rýchlosti asi 2O-30 km/h Mikuláš Č. a následne auto spadlo do potoka a začalo horieť. Z ďalšieho rozhovoru medzi prítomnými nevedel identifikovať, ako sa vec stala. Právny zástupca Mikuláša Č. upozornil na viaceré rozpory vo výpovediach svedka v prípravnom konaní a počas hlavného pojednávania. Uviedol, že svedok sa pamätá na maličkosti, pričom takú dôležitú vec, ako je vznietenie auta, vo svojich niektorých výpovediach neuviedol. Milan R. to vysvetlil tak, že sa na tieto fakty rozpomenul až neskôr.
V ďalšom priebehu pojednávania Milan R. vypovedal aj v prípade vraždy Gustáva Slivenského. Uviedol, že niekedy v marci alebo v apríli 1997 ho navštívil Mikuláš Č. v sprievode asi siedmich osôb a požiadal ho, aby Slivenského zavolal do hotela. Vzhľadom na to, že svedok vedel o predošlých konfliktoch poškodeného s obžalovaným, toto odmietol a vraj pred svedkami požiadal, aby mu neubližoval. Na spomínanú schôdzku ho mal zavolať jeden z jeho zamestnancov. \"Ten bol vystrašený, príkaz poslúchol, poškodenému však povedal, že ho volá Milan, teda ja, \" dodal svedok. Stretnutie sa uskutočnilo v suteréne hotela, ale keď sa v miestnosti strhla bitka, Milan R. tieto priestory opustil. Tvrdil, že sa vrátil asi po 15 minútach, videl telo Slivenského na zemi a spozoroval, ako jeden z tejto skupiny ľudí robí čudné pohyby v oblasti hlavy ležiaceho.
Podľa svojej dnešnej výpovede bol Milan R. v šoku, lebo nevedel, čo bude nasledovať. Rozhodol sa, že odstráni stopy, aby podozrenie nepadlo na neho. V celej miestnosti preto odstraňoval omietku zo stien, kde mohla byť krv. Dozvedel sa, že telo obete našli obhorené niekde pri ceste a bolo zabalené v plachte s pečiatkou hotela. V rozpätí dvoch týždňov sa ho vraj niekto pokúsil zastreliť, preto poslal manželku a syna do zahraničia a dal strážiť svojich rodičov. Tento pokus spájal so spomínanou vraždou a domnieval sa, že ho všetci z tohto činu upodozrievajú. Dnešnú výpoveď v predmetnej veci označil Milan R. ako zadosťučinenie za to, čo si musel vytrpieť on i jeho rodina, okrem toho obeť označil ako svojho priateľa.
Svedok sa potom dlhší čas zdržiaval v zahraničí. V roku 2002 bol zaistený českou políciou a dva roky bol vo vyšetrovacej väzbe, kde ho vypočúvali aj slovenskí vyšetrovatelia v súvislosti s vraždami, ktoré sa stali na Slovensku. Na to, že by mu v tejto súvislosti predložili k podpisu nejakú zápisnicu, sa Milan R. nepamätá. Neskôr ho eskortovali domov a rok strávil vo vyšetrovacej väzbe v Košiciach. Na slobodu sa dostal v roku 2005.
Hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. bude pokračovať v stredu 19. novembra vypočutím ďalších svedkov.
 

Vyberte región